Říkáme jim první nebo dětské zoubky, zubaři mluví o dočasném chrupu. V běžném jazyce hovoříme také o „mléčných zubech“. Ale jaký původ má tento výraz?
Vysvětlení je více…
Původ výrazu „mléčné zuby“ je předmětem četných debat. Nabízí se dvě vysvětlení. Podle prvního z nich se tyto zuby nazývají „mléčné“, protože se prořezávají, zatímco matka ještě své dítě kojí. Podle jiné domněnky se tak nazývají prostě proto, že jsou bělejší než trvalý chrup.
Všichni mají pravdu!
Obě vysvětlení jsou podložena. Připomeňme ještě, že k růstu zoubků dochází zpravidla mezi 6. a 33. měsícem života, což je období, kdy je mléko a mléčné produkty důležitou součástí stravy miminka.
Druhé vysvětlení je rovněž podloženo prokázanou skutečností. Dočasný chrup je totiž bělejší než trvalý chrup díky jeho anatomické a fyziologické odlišnosti. Odstín jejich korunky je světlejší a jejich tenčí zubní sklovina vyvolává dojem, že je velmi bílá.